Ken je tools en applicaties

Sommige programmeertalen hebben hun eigen ontwikkel omgeving (IDE - Integrated Development Enviroment). Als je iPhone-apps gaat schrijven, dan gebruik je waarschijnlijk de taal Objective-C, op een Mac, in Xcode. Als je .NET applicaties schrijft, gebruik je waarschijnlijk Visual Studio op een Windows-machine. JavaScript kent de associatie niet. Er is geen 'echt' programma of geen 'echt' platform om dit te doen. Je kan van alles gebruiken. Het beste is dat programma waar jij je het best in thuis voelt om JavaScript te schrijven. Hieronder enkele mogelijkheden:

Een tweede set van tools zijn belangrijker dan je operating systeem en belangrijker dan je script omgeving: de browser. Dit is waar je code in werking wordt gezet. Het kan zijn dat je een favoriete browser hebt. Maar om je scripts en je websites te testen is het interessant dat je alle belangrijke browsers ter beschikking hebt om te testen! Chrome is tegenwoordig de meest gebruikte cross- platform browser, gevolgd door Firefox. Zorg dat je deze browsers hebt.

Belangrijk binnen elke browser zijn de Web Development Tools. Dit is een extra venster binnen je browser die toelaat fouten op te sporen. Het is dan ook normaal dat tijdens het ontwikkelen van websites deze tool bijna de hele tijd openstaat.